Hoe ziet de kunstzinnige therapie/coaching er uit?


Het 4 stappenplan:

1. De intake.

Deze is bedoeld als wederzijdse kennismaking en duurt een uur. In het gesprek staat jouw vraag en jouw verlangen centraal. Ik vraag je om een eenvoudige tekeningen en een schildering te maken. Het is mijn ervaring dat wat je handen maken, aanvullende informatie geeft over wat er speelt.

Als je een intake hebt voor je kind, heb ik eerst een gesprek van een uur met jou als ouder. Daarna vraag ik je kind om in een sessie van een uur een tekening te maken. Als het voor je kind belangrijk is dat het zich veilig voelt, kan de ouder de eerste twee sessies meedoen.

2. Het evaluatiegesprek.

In een half uur kijken we samen naar je gemaakte werk en bespreken we het behandelplan. We bepalen de duur van de therapie. In overleg kijken we welke kunstzinnige middelen worden ingezet. Je krijgt het schriftelijk behandelplan mee naar huis.

3. De sessies.

Elke sessie duurt een uur. Tijdens de sessie werk je naar keuze met één of diverse kunstzinnige middelen, zoals schilderen, tekenen en boetseren. Werkmethoden zijn bijvoorbeeld tekenen naar waarneming, vormtekenen, dynamisch tekenen, licht-duister tekenen, nat in nat schilderen, sluieren, dynamisch schilderen, boetseren of werken in steen of wolvilt.

De opdrachten kunnen heel eenvoudig zijn, het gaat om de oefening, niet zozeer om het resultaat. Daarnaast kan er gesprek plaatsvinden om het kunstzinnig proces te ondersteunen.

4. Het evaluatiegesprek.

Na zeven sessies voeren we een evaluatiegesprek van een half uur, waarin we de voortgang bespreken. We overleggen wat er nog nodig is en of er eventueel thuis iets opgepakt kan worden. Als de therapie afgerond is, bestaat er de mogelijkheid om voor een half uur een eindevaluatie af te spreken. Hierin leggen we al het werk nog eens bij elkaar en bespreken we hoe het nu gaat ten opzichte van je hulpvraag.


Hoeveel sessie's heb je nodig?

Afhankelijk van jouw klachten en jouw behoefte wordt bepaald hoeveel sessies er nodig zijn. Gemiddeld zijn 10 sessies voldoende om passende gezonde gewoontes te integreren.