Kunstzinnige therapie bij Hooggevoeligheid


Prikkels

Mensen hebben een vermogen om prikkels te filteren. Als alle geluiden, beelden, geuren en stemmingen van andere mensen onbeschermd bij je binnen zouden komen, dan zou je dat niet kunnen verwerken.

Ben je hooggevoelig, of hoogsensitief (HSP), dan kun je je je moeilijker afsluiten voor prikkels en stemmingen en raak je sneller overprikkeld.


Te veel prikkels

In deze tijd waarin mensen doorlopend onbegrensd prikkels en informatie op zich af krijgen, is het extra grote klus om niet overprikkeld te raken.

Overprikkeld zijn vraagt veel van iemand. Het kost energie en kan onzekerheid, somberheid, vermoeidheid en uiteindelijk een burn-out veroorzaken.

Met hooggevoeligheid word je meestal geboren. Het is ook mogelijk dat door onverwerkte trauma’s, een ongeval of onverwerkte rouw jouw hooggevoeligheid is ontstaan of groter is geworden.


Hooggevoeligheid heeft ook fijne kanten.

Je voelt andere mensen aan nog vóór ze iets gezegd hebben. Je intuïtie werkt feilloos. Je hebt een hoge emotionele intelligentie. Jouw gevoel voor schoonheid en jouw creativiteit maakt het leven mooier. Je bent meer dan anderen in staat verdieping en betekenis in het leven te brengen.

Gevoelens vertellen veel over je kwaliteit van leven. Je kunt je meer ontspannen en van het leven genieten door je juist door gevoeligheid te laten leiden.


Heb je last van hooggevoeligheidsklachten?

Indrukken overspoelen je, komen diep bij je binnen en laten je moeilijk los? De aanwezigheid van andere mensen doet zo veel met je, dat je niet goed voelt wat je zelf nodig hebt? Jij voelt veel mee van de zorgen van anderen, terwijl je dat niet altijd wilt?


Deze klachten zorgen voor 

  • gepieker, angst en onzekerheid
  • slaapproblemen
  • je zit verlamd op de bank en je krijgt niets gedaan 
  • je hebt het gevoel dat je niet de moeite waard bent. 

     Hooggevoeligheid is een mooie kwaliteit 

die staat voor een rijk innerlijk leven, een groot gevoel voor schoonheid en harmonie en een sterke empathie en intuïtie. Deze eigenschappen brengen verdieping en betekenis in het leven.

Maar doordat alle zintuigprikkels intenser naar binnen komen, kunnen hooggevoelige mensen (HSP’ers) ook makkelijk overprikkeld raken. Hooggevoeligheid kan daardoor leiden tot lusteloosheid, angst of boosheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en zelfs burn-out.


Wat kan ik voor jou doen?

In het eerste gesprek onderzoeken we hoe jouw gevoeligheid er uit ziet. We bekijken welke klachten en belemmeringen je ervaart door de gevoeligheid. In de kunstzinnige oefeningen met bijvoorbeeld verf, potlood, vilt of klei leer ik je om patronen te doorbreken en oude gewoontes om te vormen tot een nieuwe, gezonde basis. Je leert wat jij nodig hebt om je balans te bewaken, jezelf te begrenzen en hoe je jouw sensitiviteit als talent kunt inzetten.


Cursussen om je gevoeligheid als kwaliteit te ontdekken

Regelmatig bied ik  workshops en trainingen aan. In de agenda kun je zien wanneer de volgende mogelijkheden zijn.