rouw

Kunstzinnige therapie bij Rouw

  • Voel jij je eenzaam en overspoeld door verdriet na het overlijden van je dierbare?
  • Valt het niet mee om het dagelijks leven weer op te pakken?
  • Heb je nergens zin in en is thuis zijn moeilijk?
  • Heb je ’s nachts intense dromen waar je overdag nog moe van bent?
  • Heb jij er behoefte aan weer verder te gaan met je leven?


Rouwen 

Rouw is de meest ingrijpende gebeurtenis die je kan overkomen. Het gaat over een intens verlies, vaak van een naaste, maar het kan ook gaan om verlies van gezondheid, of een baan die je bent kwijtgeraakt.

Een dierbare verliezen doet pijn. De eerste tijd staat de wereld van de nabestaanden even stil. Verschillende rouwfases wisselen elkaar af. Maar als het goed is, komt er na verloop van tijd weer ruimte voor het leven zelf: vrienden, werk, gezinsleden, hobby’s… Wanneer dit niet het geval is, kan het zijn dat de rouwverwerking stagneert. Dat noemt men gestolde rouw.


Wat kan ik voor jou doen?

Als een rouwproces niet goed verloopt kunnen er lichamelijke klachten en/ of een depressie ontstaan. Zeker wanneer de dierbare zeer plotseling is overleden (bijvoorbeeld door een ongeval of misdrijf) is het voor nabestaanden heel moeilijk om de werkelijkheid te aanvaarden. Hulp kan dan een uitkomst zijn. Verdriet laat zich niet altijd in woorden vangen, het gemis doorvoel je in je hele lijf. Dan kan het zinvol zijn om met je handen te werken en hen te laten spreken. Vaak hoef ik weinig sturing te geven om de beelden tevoorschijn te laten komen waar de rouwende zo vol van is. Kunstzinnige therapie kan ervoor zorgen dat berusting voor pijn in de plaats komt.

Door beelden te geven aan de herinneringen aan mijn overleden moeder, stond ik echt stil bij mijn verdriet. Tijdens het werken aan deze beelden gleed de pijn steeds meer van mijn schouders. De angsten die mij uit mijn slaap hielden, werden controleerbaar en de hartkloppingen verdwenen.
Shanty de Visser

Wil je weten hoe hooggevoeligheid voor jou een kwaliteit kan zijn?

Download de gratis 5 tips!

Voornaam Achternaam E-mailadres Schrijf mij in voor de nieuwsbrief Klik hier voor gratis 5 tips