Testimonials


Met goede moed het nieuwe jaar tegemoet!

Bij Marijke heb ik met houtskool gewerkt en tijdens het werken kwamen herinneringen van lang geleden terug. Ervaringen als baby, als kleuter en kind. Ik kwam langs oude angsten, langs oude geuren en smaken. Alle shit die ik gezien en gedragen heb kon ik langzaamaan aan loslaten.

In de beelden die opkwamen van mijn vader en moeder herkende ik dezelfde trekjes die ik ook heb ervaren met mijn ex-vriend en vader van mijn kinderen. Alsof er een herhalend thema in zit.

Het was zo bijzonder om te ontdekken dat ik, nadat ik de therapie had afgerond, na een telefoongesprek met mijn ex-vriend over onze jongste dochter weer warme gevoelens kon hebben voor hem. Ooit heb ik voor hem liefde gevoeld en hebben we samen de kinderen gekregen. Dat wat er was en onze relatie heeft gebroken leek opeens veel verder weg. Alsof dat wat de breuk heeft veroorzaakt is opgeruimd en helder gemaakt in de therapie bij Marijke. De therapie heeft ruimte bij mij gecreëerd en de schoonheid van het leven kwam weer naar boven.

Het voelt dat ik het oude weg mag doen en mezelf als een mooie vrouw heb neergezet in het licht.


Dankbare, hartelijke groet, Ineke


Kunstzinnige therapie bij Marijke de Vries

Omdat er geen nieuwe groep startte voor mensen die hooggevoelig zijn, ben ik individueel kunstzinnige therapie bij Marijke gaan doen. Ik mocht van te voren een formulier invullen over mijn problematiek, waar ik hulp van Marijke bij wilde hebben.

Het waren hele prettige sessies die ik bij Marijke had en dat kwam vooral omdat Marijke zo rustig en liefdevol met mij omging. Ik kreeg daardoor veel vertrouwen in Marijke.Ik heb heel veel gehad aan aandacht voor oefeningen om goed te leren aarden.

We hebben veel samen gesproken over mijn angsten en mijn hooggevoeligheid. Marijke gaf mij het gevoel dat ik alles kon zeggen wat mij dwars zat.

Het laatste onderdeel van de sessie was ik bezig met pastelkrijt. Ik heb 2 series gemaakt met pastelkrijt die voor mijn proces goed waren en het was ook heerlijk om als een kind met je handen bezig te zijn met het pastelkrijt en daardoor lekkere vieze handen te krijgen. Ik vind dat ik sterker ben geworden en meer voor mezelf opkom.

José de Greeuw


Burn-outklachten

Willem kwam bij me met burn-out klachten. Hij sliep bijna niet meer en maakte zich flinke zorgen over zijn werktoekomst. Door conflicten op het werk piekerde hij veel en miste de innerlijke rust om echt te ontspannen.

Wanneer iemand voor de eerste keer bij me komt, nodig ik die persoon uit om een boomtekening te maken. De boom geeft een eerste beeld over hoe je op dat moment in het leven staat. Ik gebruik de tekening om in gesprek te komen over gezonde krachten en de zaken die aandacht behoeven.


Boomtekening

In de tekening van Willem vallen mij het fijnzinnige kleurgebruik en een eigen gevoel voor compositie als eerste op. Ook ervaar ik dat de boom weinig houvast heeft in de bodem. De stevigheid zit vooral in de grote stam en de kruin. De tekening is intens en expressief, alsof het vlamt. Er is weinig verbinding of vermenging tussen de kleuren, het is alsof er innerlijke lagen met emoties zijn die nog niet verteerd zijn en nog niet op hun juiste plaats terecht zijn gekomen.

GesprekIn het gesprek met Willem komt naar voren dat hij ondanks alle wantrouwen en ondermijning die hij in zijn team ervaart, blijft knokken om gezonde verhoudingen in het team te bewerkstelligen. Echter heeft hij steeds te maken met negatieve beoordelingen. Het maakt hem onzeker of hij dit werk, dat hem zo aan het hart gaat, kan blijven uitoefenen. Het belangrijkste voor Willem is om weer een innerlijk houvast te krijgen.


Speksteen
Daarom laat ik Willem als eerste aan een speksteen werken. Een steen geeft letterlijk houvast. Als je een steen opschuurt geef je haar als het ware een nieuwe ‘huid’. Kunstzinnig werken heeft altijd invloed op de innerlijke houding en psychische processen van iemand. Door de steen een huid te geven komt Willem eindelijk weer tot rust. Samen kijken we naar de steen en proberen daar een vorm in te zien. Willem ziet vleugels en uiteindelijk krijgt de steen de vorm van twee vleugels die stevig op de grond staan. Het geeft hem veel voldoening om iets te maken wat lukt en mooi is geworden. Ook slaapt Willem weer goed.


Thema Licht in de donkerte
Daarna gaan we aan de slag met het thema licht en duister. Door de gebeurtenissen op zijn werk is Willem in een innerlijke isolatie en donkerte terecht gekomen. Ik stel voor om dit thema in een reeks houtskooltekeningen uit te werken. Voor Willem wordt de reeks een weg om een plek van licht te creëren in en om hem heen. Werken met houtskool heeft een groot ontkrampend en ordenend effect.


Daardoor kunnen aspecten als isolatie en angst opgenomen en verteerd gaan worden. De therapie rondt Willem af met het omzetten van de laatste houtskooltekening in een kleurrijk pastel.


Dit is wat Willem zelf vertelt nadat we 9 x gewerkt hebben:
“Het traject bij Marijke heeft mij opgeleverd dat ik weer vertrouwen ervaar en mij weer meer ingebed voel in de stroom van het leven. Ik beleef nu dat ik weer deel uit maak van het grotere geheel.

Het maken van de beelden (tekenen, vijlen, zagen, schuren) hebben mij weer in contact gebracht met het licht dat er is en ik ook in mij draag.

Wat ik onderweg ben tegengekomen is mijn moeite te zien en aanvaarden dat ik van betekenis ben.

Ik ervaar meer rust in mijn hoofd en meer contact met wat mij draagt: de aarde. Ik geniet weer van mijn nachtrust."


Nog meer ervaringen:


Nonnie

"Wat bracht mij naar de kunstzinnige therapie?"Mijn arts zei dat ik een posttraumatische stress stoornis heb door mijn persoonlijke omstandigheden. Hij stuurde mij per ambulance naar het ziekenhuis. Na allerlei onderzoekingen ging ik per gewone bus weer naar huis. De artsen raadden mij een psycholoog aan, maar daar had ik geen zin aan.

Ik trof Marijke op de markt van de bibliotheek en de tranen brandden in mijn ogen door het contact met haar. Zelf geef ik spirituele coaching. Deze begeleiding geeft mij veel troost, ontspanning en voldoening. Marijke liet mij tekeningen maken. Ik was onder de indruk van de diagnose die Marijke daaruit trok. Zij lijkt wel helderziende voor wat er in mijn leven is gebeurd. In de therapiesessies maakte ik pasteltekeningen en daar kwamen helende beelden uit. Wat mij zeer ontroerde.


Na 10 sessiesNa 10 sessies had ik mijn zelfvertrouwen weer terug en weet ik dat ik er niet alleen voor sta. Ik mag weer vertrouwen op de kosmische krachten, die ik ken uit mijn eigen spirituele werk maar die niet maar zo krachtig werkten.

Lieve Marijke heel veel dank voor je lichtende en liefdevolle begeleiding."


KH

Van in de schaduw staan naar zelfvertrouwen
De therapie van Marijke leverde mij zelfvertrouwen op, ik durf nu meer voor mezelf te staan en ben minder in de periferie. Wat een verandering als je met meer zelfvertrouwen in het leven kunt staan!


Kleurendief

Ken je het boekje 'De Kleurendief'? Van Lisza Loidl en tekeningen van Paul Oole. Hierin staat een pagina grote tekening van een meisje dat van haar kleuren beroofd is. Nou, daarin herken ik mij van vroeger. Alle vreugde en levenslust is verdwenen. Aan het eind van het verhaal komt het uiteraard weer allemaal goed.


Mijn 'harnas' kan ik nu loslatenIk verloor mijn kleuren door tramatische gebeurtenissen uit mijn jeugd. Nu kan ik steeds meer dat 'harnas', waarin ik mij geperst had, loslaten.


Shanty de Visser

Hartkloppingen
Na mijn eerste zwangerschap bleef ik last houden van hartkloppingen. Ik kon er niet van slapen en dat maakte me erg angstig. De huisarts vertelde me dat veel vrouwen van mijn leeftijd hier mee te maken hebben, dat het niet over zou gaan en dat ik maar beter kon wachten met een tweede zwangerschap.
Zelf ben ik kunstzinnig therapeut en weet ik dat kunstzinnig werken kan helpen bij spanningen, ritmeproblemen en slecht slapen. In mijn zoektocht naar een kunstzinnig therapeut trof ik de website van Marijke. Deze sprak mij aan en ik maakte een afspraak.


Angst en onverwerkt verdriet
Al bij de eerste ontmoeting met Marijke werd het mij duidelijk dat ik veel spanning en verdriet met mij mee droeg. De therapie volgde twee sporen: het verbeteren van het ritme van mijn hart en het verwerken van de dood van mijn moeder. Ik ging aan de slag met het schilderen van ritmische vormen en lijnen. Ik vond dit heel ontspannend en prettig. Ik werkte er thuis mee verder. Het gaf mij een gevoel van vertrouwen, als het wiegen van een bootje op de golven. Het vertrouwen in het leven had een deuk opgelopen toen mijn moeder stierf en ik werd beheerst door de angst om mijn andere dierbaren ook te verliezen. Die angst verstoorde het kloppen van mijn hart.


Dromen schilderen
Daarnaast werkten wij met mijn dromen. Door de dromen te schilderen werkte ik aan het rouwproces waar ik niet aan toe was gekomen door de geboorte van mijn eerste kindje (twee maanden voor de dood van mijn moeder). Een beeld geven aan de herinneringen aan mijn moeder, de pijn van het verlies en het gemis, dat voelde alsof er een gewicht van mijn schouders gleed. Echt even stilstaan bij hoe het voor mij was geweest, bij mijn verdriet.


Na 3 maanden kunstzinnige therapie zijn mijn hartkloppingen verdwenen.
Het verdriet en de pijn werden langzamerhand minder scherp en de angsten die mij ’s avonds uit mijn slaap hielden werden controleerbaar. De hartkloppingen waren na 3 maanden kunstzinnige therapie helemaal verdwenen. Tijdens het therapietraject werd ik zwanger van mijn tweede kindje. Ik ben zo blij dat ik de spanning en het verdriet eerst kon verwerken voordat hij ter wereld kwam. Hem gunde ik een moeder die in balans is en niet angstig in het leven staat. En dat kon ik hem geven dankzij Marijke.


Marja Stravers

Genezend begeleiden
Marijke vind ik een hooggevoelige kunstzinnige therapeute met een sterk aanvoelend en invoelend vermogen. Zij is in staat om "in te stappen" in het proces waar ik me in bevind, en me daarin genezend te begeleiden. Zij loopt ahw naast me, en stelt zich dienend daarin op.

Ik heb voor kunstzinnige therapie gekozen omdat ik het gevoel had dat beelden maken, op papier, of anderszins, mij kon helpen om wat innerlijk allemaal aan emoties, herinneringen, trauma’s in mij opgeslagen lag zichtbaar te maken en te verwerken.


Behandelplan
Marijke neemt een anamnese af en maakt een behandelplan, wat ik heel erg behulpzaam vond omdat ik me daardoor erg serieus genomen voelde. Het maakt helder waar ik aan kon gaan werken.


Meer in balans
Ik heb krachtige beelden mogen weergeven op papier en in steen.

Het overspoelde gevoel dat ik voordat ik begon aan de therapie dagelijks ervoer, is verdwenen. Ik kwam daarvoor werkelijk niet aan mijn echte zelf toe.

Nu blijf ik innerlijk in beweging ook bij ingrijpende of anderszins overspoelende gebeurtenissen. En maak echt contact met mezelf. Het heeft mijn gedrag daardoor ook veranderd.

Ik ben veel meer in balans, en kan weer beter contact maken met wie ik in de kern ben. Ik heb meer zielskracht gekregen, door het weergeven van energetische beelden, zoals onder andere de Lemniscaat, die mij veel genezing hebben geboden.


Marijke als persoon is daar van wezenlijk belang bij geweest door haar aanvoelende en invoelende vermogen.


Mijn gevoeligheid kan ik beter inzetten als kracht
Het goede van kunstzinnige therapie is het maken van beelden op allerlei manieren. Die manier van therapie spreekt een gezond deel in mezelf aan. Daardoor voel ik mij innerlijk krachtiger. Mijn gevoeligheid kan ik beter inzetten als kracht, in plaats van dat gevoeligheid een eigenschap is waar ik niets over te zeggen had.


Yann Riksen


Overspannen en slapeloosheid
De directe aanleiding om kunstzinnige therapie te gaan doen was dat ik door een situatie op mijn werk overspannen was geraakt en ik niet meer goed kon slapen. Ik was al begonnen met ritmische massage en van mijn masseur en mijn huisarts kreeg ik de tip om kunstzinnige therapie te gaan doen. Omdat ik erg veel piekerde leek het me een goed idee om in plaats van gesprekken op een andere manier te leren omgaan met mijn problemen. Ik verwachtte dat er op een andere manier dingen in mij zouden worden aangesproken, al had ik geen idee hoe dat werkte. Beeldend bezig zijn en met mijn handen werken leek me sowieso leuk en een zachtzinnige wijze van benadering.


Wat de begeleiding mij opleverde
De begeleiding heeft mij heel veel opgeleverd. Na een relatief korte tijd ging het slapen al weer een heel stuk beter en voelde ik me minder gespannen. Vanuit die rust kon ik gaan werken aan een meer stevige basis door te leren begrenzen en weer mijn lijf te gaan bewonen. Het beeldend werken vond ik erg fijn om te doen en leuk om te zien wat er uit mijn handen kwam. Zo werkte ik eerst met licht en donker met houtskool, daarna met kleur met pastelkrijt. Verhalen uit de Griekse mythologie gaven voeding om wat er innerlijk in mij leefde uit te werken in beelden. Af en toe was dat ook confronterend. De intuïtieve benadering van Marijke en de veiligheid die zij heeft geboden sloot goed aan bij mijn gevoeligheid en wat ik op dat moment nodig had. Naast het beeldend werken was er ook ruimte voor gesprek. Voor mij ook belangrijk om een beter inzicht te krijgen in wat mijn hooggevoeligheid voor mij betekent.


Ik voel me nu steviger in mijn basis
Uiteindelijk heeft de begeleiding erin geresulteerd dat ik weer in staat was om het evenwicht in mijn leven te herstellen en me steviger te voelen in mijn basis. Het allerbelangrijkste wat er in mijn leven is veranderd mede dankzij de kunstzinnige therapie en de begeleiding van Marijke is dat ik daardoor nu in staat ben om mijn leven vorm te geven en beter in balans te blijven.


Tineke Teunissen


Fysieke klachten met een psychische oorzaak
Mijn probleem was een vastzittend en pijnlijk heupgebied. Vermoedelijk hingen deze klachten samen met problemen uit mijn vroege jeugd. Het advies van mijn arts was om kunstzinnige therapie te gaan doen.


Op het moment dat ik begon wilde ik me verder wil ontwikkelen en was ik nieuwsgierig en bereid me in deze vorm van therapie over te geven zonder van te voren precies te weten wat het mij zou brengen en of het zin zou hebben.
Zelf ben ik muziektherapeut. Ik heb ervaren dat de beeldende therapie anders werkt dan muziektherapie, het sprak mijn gevoelens dieper aan.


Nu kan ik meer vertrouwen op mijn eigen gevoel
Het heeft zeker resultaat gehad, mede door de uitstekende, deskundige begeleiding van Marijke.
Ik zou als resultaat willen melden dat ik beter op mijn eigen gevoel durf te vertrouwen, steviger in mezelf ben geworden, rustiger en daardoor opener naar anderen.


Warme, geduldige en begrenzende begeleiding
De begeleiding was liefdevol, deskundig, warm, invoelend en toch afstand houdend, geduldig luisterend, bereid om de woordenstroom van de cliënt aan te horen, maar ook in staat die om te buigen, of te doen stoppen. De opdrachten sloten aan bij mijn religieuze interesse. Het voordeel van de kunstzinnige therapie is dat we na afloop samen het werk bekeken en zo kon ik mijn proces nog eens terug zien. Prima plek om bij Marijke ‘aan het werk" te gaan, aanbevolen!


Marina

Sfeervol en veilig
Voor mij was kunstzinnige therapie: Sfeervol en veilig.


Van mijn hoofd naar mijn handen.
Niet denken maar doen. Verdriet. Mijn grenzen ervaren. Uiting geven aan mijn gevoel. Hard werken.


Lieve Marijke ik mocht er zijn, dank daarvoor het was erg fijn.


Antonella G.


Negatief zelfbeeld
Ik kamp(te) al sinds jonge leeftijd met gevoeligheid en een minder sterk zelfbeeld. Ik heb hier een paar keer met verschillende psychologen over gepraat, maar toch kwam ik elke keer weer in die negatieve spiraal terecht en had ik geen geschikte middelen of oplossingen om er mee om te gaan. Toen werd mij aangeraden om kunstzinnige therapie te volgen. Een ander manier van omgaan met je zelf en jezelf te zien door middel van mind-full oefeningen, tekenen en schilderen. Erg boeiend.


Ik heb geleerd om dichter bij mezelf te blijven
Ik heb geleerd om uit te gaan van mijn eigen kracht en door de oefeningen te doen dichter bij mezelf te blijven en mezelf te accepteren. Ik kan nu beter mijn "voelsprieten uit zetten" en in te zien dat ik een uniek mens ben die net zo goed meetelt als iedereen. Ik haal het geluk ook uit mijn eigen winkeltje wat ik het afgelopen jaar heb opgezet. Zonder deze therapie had ik die kracht minder gehad.


Ik ben Marijke en mezelf hier heel dankbaar voor. Dit was voor mij de beste therapie ooit...


Aleid Baas

Advies voor kunstzinnige therapie
Het advies voor de kunstzinnige therapie kwam van een consultatief antroposofisch arts. De klik om het te gaan doen was er meteen, eigen motivatie is belangrijk.


Diagnose en behandelplan

Na de intake was ik heel blij met de diagnose en het behandelplan. De diagnose bracht nieuwe verhelderende inzichten over mezelf. Het behandelplan gaf de gelegenheid het proces te kunnen volgen, wat ik heel fijn vond.


Een nieuwe ervaring die dieper gaat dan het gesproken woord

Een nieuwe ervaring was ook de kracht te voelen van de vormen en kleuren van het eigen gemaakte werk, die dieper gaat dan het gesproken woord. Toch was het ook heel fijn dat er ruimte en een luisterend oor was voor mijn ervaringen van een afgelopen week.


Mijn gevoel van eigenwaarde is versterkt.
Je gaf me het vertrouwen om mijn gene te overwinnen om iets op papier te zetten. Mijn gevoel van eigenwaarde is daardoor versterkt. Een ontdekking was ook, dat er in het lichaam zoveel wijsheid aanwezig is. Terugblikkend op dit alles ben ik heel blij deze therapie gevolgd te hebben en dankbaar.


Marjan Sonneveld

Een bijzondere ervaring
Wat een bijzondere ervaring om een cursus pastelkrijt bij Marijke te doen. Vanuit het niets met de pastelkrijtjes de beweging van water volgen met het vertrouwen dat iets vanzelf ontstaat. Aan het eind van de les gingen we kijken naar het resultaat. Wat schetste mijn verbazing! Marijke zag allerlei schelpjes in mijn tekening, van een mossel tot een halfgeknot strandschelpje. En nu zag ik het ook overduidelijk. Wat gaaf om te ervaren dat door de waterbeweging van mijn krijtje vanzelf een schelp ontstond!