Datum:
Start september 2019 9:30 - 12:00

De natuur is de leermeester van de kunsten.


Volg een boom door het jaar heen

Maak kennis met de verschillende teken- en schildertechnieken aan de hand van een boom.

Gratis introductie op zaterdag op 8 juni en 31 augustus van 10 -11 uur. Aanmelden verplicht!

Al eeuwen laten kunstenaars zich inspireren door de natuur. In deze cursus ga je een boom een heel jaar volgen in de prachtige natuur van Thijsse's hof in Bloemendaal. We volgen de seizoenen, de bladeren, vruchtzetting, het ontkiemen en het verwelken. Ook kijken we naar de boom vanuit de 4 elementen aarde, water, lucht en vuur en wat zon en maan doen in de opeenvolgende maanden met kleur en vorm van de boom. Alle genoemde elementen werken we uit met behulp van verschillende teken- en schildertechnieken. Kennis en ervaring met tekenen en schilderen is echt niet nodig, die doe je vanzelf op.

Deze boom ga je waarnemen en uitwerken met verschillende technieken. Het bijzondere is dat je door de boom goed te observeren je een andere verbinding met de boom kan laten ontstaan. In deze lessen ga je waarnemend tekenen, dynamisch tekenen, werken met pastelkrijt, schilderen, licht-duister met houtskool. In de kunstzinnige oefeningen kijken we niet alleen naar de vorm, maar ook naar de kleuren en bewegingen van de levende boom die steeds veranderen. Materialen: potlood, kleurpotlood, verf, pastelkrijt en houtskool.

Naast techniek is er aandacht om fenomenologisch (vanuit het innerlijke gebaar) te leren waarnemen te leren kijken naar de karakteristieken van elke boom in samenhang met de tijd van het jaar:

  • Vanuit de 4 elementen water, vuur, aarde en lucht.
  • Vanuit de 7 zielekwaliteiten die horen bij de 7 planetensferen. Voorbeeld hiervan is de planeet Mars, die hoort bij het metaal ijzer en dit hoort bij de karakteristieken van een eik. Zo hoort planeet Venus bij het metaal koper en bij de Berk.
  • Vanuit de zonnestand vanuit de 12 sterrenbeelden van de dierenriem. Zo kan je bijvoorbeeld waarnemen dat het zonlicht door het jaar heen verandert waardoor ook de plantenwereld mee verandert en meekleurt en meevormt. In de lente staat de zon in het sterrenbeeld Ram en zie je in het ontluiken van de natuur veelal de kleur rood met grote stootkracht als eerste tot verschijning komen. Pas daarna ontluiken de andere kleuren.

De cursus zal gedurende het hele jaar plaatsvinden.

Locatie Thijsse's hof 

Het terrein van de heemtuin, met als officiële naam “Thijsse’s Hof, Planten- en Vogeltuin in het Bloemendaalsche Bosch” behoorde in voeger tijden tot een natuurlijke wildernis. De graven van Holland zullen er wel gejaagd hebben, misschien wel samen met de heren van Brederode.

Het bijzondere aan Thijsse's hof is dat alle inheemse bomen uit Kennemerland hier te vinden zijn.J.P. Thijsse beveelt zijn heemtuin als volgt aan: ".....Ja eigenlijk heb je het er meest aan, wanneer je geregeld komt en op verschillende tijden." ...... en "Maar het aardigst is het, wanneer ieder voor zichzelf zich hier komt verlustigen. Menigeen komt in den Hof om de rust en de bekoorlijkheid alleen en dat is dan ook volkomen in den haak".


Praktische informatie

Locatie Thijsse's hof, Mollaan 4, 2061 BD Bloemendaal

Kosten jaarcursus €245,- incl. koffie, thee, koekje, papier, boetseer en schildermateriaal. Tekenmaterialen zoals potloden en pastelkrijt zelf meenemen.

Maximaal 16 deelnemers

Data's 

1.   21 september 2019

2.   19 oktober

3.   23 nov

4.   14 dec

5.   11 jan 2020

6.     8 feb

7.   21 mrt

8.   18 apr

9.     9 mei

10. 13 juni

11.  22 augustus

Accreditatie 30 AM punten NVKT