Datum:
27 mrt, 8 en 29 mei, 3 juli en 21 augustus

De natuur is de leermeester van de kunsten.


Cursus Volg een boom een jaar rond. 

Maak kennis met de verschillende teken- en schildertechnieken aan de hand van een boom. 

Leer je verbinden met de diepere krachten in de natuur.De natuur is de leermeester van de kunsten

Al eeuwen laten kunstenaars zich inspireren door de natuur. In deze cursus ga je één boom naar keuze volgen in de prachtige natuur van Thijsse's hof in Bloemendaal. We volgen de seizoenen, de bladeren, vruchtzetting, het ontkiemen en het verwelken. Ook kijken we naar de boom vanuit de 4 elementen aarde, water, lucht en vuur en wat zon en maan doen in de opeenvolgende maanden met kleur en vorm van de boom. Alle genoemde elementen werken we uit met behulp van verschillende teken- en schildertechnieken. Kennis en ervaring met tekenen en schilderen is echt niet nodig, die doe je vanzelf op. 

Ik zal de oefeningen stap voor stap aanreiken, zodat je je kunt verbinden met het proces, waardoor je jezelf kan verrassen.

En er wordt zoveel mogelijk in stilte gewerkt, om ruimte te maken voor de innerlijke processen tijdens het werken. Het gaat erom hoe jij je eigen verbinding kan laten ontstaan met jouw boom, met het materiaal en met je innerlijke ervaringen tijdens het werken.


Creatieve technieken

Deze boom ga je waarnemen en uitwerken met verschillende technieken. Het bijzondere is dat je door de boom goed te observeren je een andere verbinding met de boom kan laten ontstaan. In deze lessen ga je waarnemend tekenen, dynamisch tekenen, werken met pastelkrijt, schilderen, licht-duister met houtskool. In de kunstzinnige oefeningen kijken we niet alleen naar de vorm, maar ook naar de kleuren en bewegingen van de levende boom die steeds veranderen. Materialen: potlood, kleurpotlood, verf, pastelkrijt en houtskool.Fenomenologie

Naast techniek is er aandacht om fenomenologisch (vanuit het innerlijke gebaar) te leren waarnemen te leren kijken naar de karakteristieken van elke boom in samenhang met de tijd van het jaar:

* Vanuit de 4 elementen water, vuur, aarde en lucht.

* Vanuit de zonnestand vanuit de 12 sterrenbeelden van de dierenriem. Zo kan je bijvoorbeeld waarnemen dat het zonlicht door het jaar heen verandert waardoor ook de plantenwereld mee verandert en meekleurt en meevormt. In de lente staat de zon in het sterrenbeeld Ram en zie je in het ontluiken van de natuur veelal de kleur rood met grote stootkracht als eerste tot verschijning komen. Pas daarna ontluiken de andere kleuren.

Daarvoor zal Peter Kapenga elke cursusbijeenkomst starten door te vertellen over de stand van de sterren van die dag vanuit de astronomie. Aan de hand van de fenomenen die we kunnen waarnemen aan de stand van de zon, de karakteristieken van de boom op die dag en het dierenriemteken zal Peter met ons een dynamische dierenriemteken laten tekenen, om ons te laten ervaren hoe deze krachten tot uitdrukking komen.


Locatie Thijsse's hof
Het terrein van de heemtuin, met als officiële naam “Thijsse’s Hof, Planten- en Vogeltuin in het Bloemendaalsche Bosch” behoorde in voeger tijden tot een natuurlijke wildernis. De graven van Holland zullen er wel gejaagd hebben, misschien wel samen met de heren van Brederode.

Het bijzondere aan Thijsse's hof is dat alle inheemse bomen uit Kennemerland hier te vinden zijn.

J.P. Thijsse beveelt zijn heemtuin als volgt aan: ".....Ja eigenlijk heb je het er meest aan, wanneer je geregeld komt en op verschillende tijden." ...... en "Maar het aardigst is het, wanneer ieder voor zichzelf zich hier komt verlustigen. Menigeen komt in den Hof om de rust en de bekoorlijkheid alleen en dat is dan ook volkomen in den haak".Praktische informatie:

Locatie: Thijsse's hof, Mollaan 4, 2061 BD Bloemendaal

Kosten: Halfjaar-cursus € 180,- incl. koffie, thee, koekje, papier, boetseer en schildermateriaal. Tekenmaterialen zoals potloden, tekenplank, plakband en pastelkrijt zelf meenemen. Omdat we namelijk zo veel mogelijk buiten zullen werken, is het belangrijk om je eigen tekenmateriaal bij de hand te hebben.

Een tekenplank kan je bij mij bestellen voor €15,-

Data:  27 maart, 8 en 29 mei, 3 juli en 21 augustus

Tijden: groep1      8:30 - 10:20 


  groep 2     10:40 - 12:30 

Accreditatie 10 pt AM NVKT