Datum:
13 en 20 en 27 maart 2020 10:00 - 16:00

Het licht laten ontstaan uit de duisternis.

We werken met scheppingsreeksen, waarin de werking van de zwaartekracht en licht en schaduw en op weg gaan uitgewerkt worden in houtskool.

Cursus Licht en duister scheppen in jezelf

Deze cursus gaat over leren werken met een houtskool-techniek, die verder nauwelijks bekend is. De techniek en de oefeningen brengen mensen in een diepe verbinding met hun familiewortels en hun spirituele wortels. 


Scheppen van licht uit duister
Het eerste thema in scheppen in licht/duister gaat over het de schepping van licht uit duister. Het gaat over het ontstaan van zon en maan en de aarde en hoe je vervolgens als mens je weg vindt in de wereld. Deze reeks gebruik ik vaak als er nog thema's of trauma's liggen rondom de eigen kindertijd.


Gezonde grenzen beleven tussen licht en schaduw
Het tweede thema gaat over licht laten ontstaan uit de duisternis, waarbij de werking van zwaartekracht en licht en schaduw ook een belangrijke rol krijgen. Deze reeks nodigt uit om meer bedding te gaan ervaren met de aardse wetmatigheden. Deze reeks zet ik in, als er behoefte is om de eigen gezonde grenzen te gaan beleven. 


Greinen werkt ordenend en aardend
Werken met houtskool doen we greinend. Greinen is een manier van tekenen waarbij je licht en duister laat ontstaan op je papier. Het licht ontstaat door plekken op het papier leeg te houden. Greinen met houtskool kan een vorm van meditatie worden en werkt intensief door in je hele lijf. Het ordent de levenskrachten en het kan zijn dat er nog onverteerde herinneringen zichtbaar worden en gezien en geheeld mogen worden in de meditatieve handeling van het greinen met houtskool. Deze reeksen kunnen een blijvend gevoel van innerlijke stevigheid geven.


"Bij Marijke heb ik met houtskool gewerkt en tijdens het werken kwamen herinneringen van lang geleden terug. Ervaringen als baby, als kleuter en kind. Ik kwam langs oude angsten, langs oude geuren en smaken. Alle shit die ik gezien en gedragen heb kon ik langzaamaan aan loslaten.

In de beelden die opkwamen van mijn vader en moeder herkende ik dezelfde trekjes die ik ook heb ervaren bij mijn ex-vriend en vader van mijn kinderen. Alsof er een herhalend thema in zit.

Het was zo bijzonder om te ontdekken dat ik, nadat ik de therapie had afgerond, na een telefoongesprek met mijn ex partner over onze jongste dochter weer warme gevoelens kon hebben voor hem. Ooit heb ik voor hem liefde gevoeld en hebben we samen de kinderen gekregen. Dat wat er was en onze relatie heeft gebroken leek opeens veel verder weg. Alsof dat wat de breuk heeft veroorzaakt is opgeruimd en helder gemaakt in de therapie bij Marijke. De therapie heeft ruimte bij mij gecreëerd en de schoonheid van het leven kwam weer naar boven.

Het voelt dat ik het oude weg mag doen en mezelf als een mooie vrouw heb neergezet in het licht.

Dankbare, hartelijke groet, Ineke"


Materiaal: houtskool, techniek: greinen

Kosten: incl materiaal, soep en koffie en thee € 265,-

Accreditatie NVKT 18 AM punten.

locatie: Sparenbergstraat 50 Haarlem