Datum:
9 juni 10:00 - 16:00

Ontdek de lichtkracht van de plantenverf

Workshop plantenverf maken en er mee schilderen.


In deze workshop gaan we op verschillende manieren plantenverf maken. Sommige plantenkleuren moet je koken, andere vermalen om de kleur verf-klaar te maken. Door het prepareren van plantendelen maak je je eigen plantenverf. Na het prepareren gaan we met de verf schilderen. Een bijzonder en kleurrijk resultaat!

Schilderervaring is niet noodzakelijk. 


Bij planten ontstaan de kleuren in het groei- en bloei- en afstervingsproces. De plant zelf neemt zijn ruimte in tussen het donker van de aarde en het licht van de kosmos.

Plantjes die nog niet in contact zijn gekomen met zonlicht zijn wit. Dan komt de kleur met de meeste stootkracht: rood, dan rose, paars en omvormend via geel naar groen. Dat is ook goed waar te nemen hoe verse rode loten aan een plant kunnen uitschieten in de lente.

Ook in de loop van het jaar verandert het licht: lichtintensiteit en duur nemen toe van lente naar zomer en nemen weer af. De eerste lentebloemen zijn wit, geel, paars, lichtrose. Pas als de zon hoog aan de hemel staat worden de bloemen intenser van kleur: rood, donkerrose, oranje en laat zich het hele palet aan bloemenkleuren zien. Als de zon in augustus aan de hemel staat, zie je hoe door de warmte en groet hoeveelheid zon, de vruchten langzaam hun intense kleuren laten ontstaan.

In de herfst, als het koud is ‘s nachts of overdag ontstaan er verbrandingsprocessen in de plantenbladeren. Bladeren veranderen van groen in goud, oranje rood geel en worden uiteindelijk bruin.

Rozen kunnen tot in december bloeien, ook al zijn hun bladeren al afgevallen.

Schilderen met zelf gemaakte plantaardige kleuren opent een wereld van mogelijkheden.

Locatie: Landje van de Boer, Bloemendaalseweg 183, 2051 GA Overveen

Prijs: € 90,- inclusief materialen. Accreditatie NVKT  6 punten AM.