Datum:
23, 30 maart , 6 en 13 april 10:00 - 16:00

door Don van Zantwijk   

Metamorfoses boetseren door de 4 natuurrijken.

Deze boetseerprincipes zijn de basiselementen waaruit we kunnen scheppen.

Don van Zantwijk, kunstenaar, kunstzinnig therapeut en docent heeft vele jaren als leraar aan de academie de Wervel de studenten laten ontdekken, hoe de levenskrachten zich in de natuur metamorfoseren. Hiervoor gebruikte hij vooral het boetseren, omdat klei zo'n veelzijdig en geduldig materiaal is.

Deze masterclass is voor iedereen toegankelijk die geïnteresseerd is in de oerbewegingen in de natuur. Geen ervaring vereist om mee te doen.


Ontdek de verschillende dynamieken

Maak kennis met het boetseren van de verschillende dynamieken die bij elk element horen. Ontdek de diepere kwaliteiten die alles wat leeft tot verschijning laten komen. Leer hoe je vanuit beweging tot vorm kunt komen en deze nogmaals kunt metamorfoseren. Zie hoe de fenomenologie (de leer der verschijnselen) zichtbaar en ervaarbaar kan worden in concrete beelden.


Alle boetseer-leerstof van de kunstzinnige therapieopleiding de Wervel komen in deze 4 bijeenkomsten aan bod.

Eerst zorgen we er voor dat de klei = materie omgevormd wordt tot boetseermateriaal. Alle vier de elementen zijn hierin belangrijk. Bij het goed kunnen boetseren hebben we een balans nodig van aarde, water, luchtigheid en warmte om tot beweging te komen en vanuit de bewegingen laten we de vormen ontstaan.


De 1e dag
starten we met een plak platte klei die we tot ritmische beweging in golven brengen. Kijken we naar de branding, dan zien we dat er een tegenbeweging voortkomt uit het rollen van een golf. Vanuit deze tegenbeweging ontstaat er een holle golf die alle vormkracht van een schelp in zich draagt. Zo boetseren we vanuit de waterbeweging naar golf naar schelpvorm.


De 2e dag
komt het plantenrijk aan bod en metamorfoseren we vanuit een bol naar zaad door naar bloem.


De 3e dag
gaat het over het dierenrijk. Dieren kunnen niet zonder hun omgeving. Zo is er een groot verschil tussen land, water en luchtdieren. Vanuit die drie elementen creëren we eerst een omgeving waaruit de dieren als vanzelf ‘tot leven’ komen.


De 4e dag starten we met de vorming van het dijbeenbot, dat gaat over de drie alchemistische processen van Sal, Mercuur en Sulver. De dag wordt afgesloten met de metamorfose van de liggende mens naar de opgerichte mens uit één stuk klei.


locatie: Haarlem

kosten: € 330,-inclusief btw, opgeven verplicht


Accreditatie 24 AM punten NVKT