Datum:
12 t/m 15 januari 2019

Kom op adem en ervaar de lichtkracht van plantenverf.

mini-retraite Schilderen met plantenverf op La Palma


In de prachtige natuur van La Palma, een van de groenste Canarische eilanden, vindt deze mini-retraite plaatst op de biologisch avocado-plantage La Finca Verde. Eind januari is de natuur er op het mooist en nodig ik je uit om hier getuige van te zijn en te genieten van de schoonheid van dit eiland.

De eerste dag zullen we van allerlei planten verf gaan maken en de 2 opvolgende dagen is er gelegenheid om in alle stilte er mee te gaan schilderen.


In deze 3-daagse workshop gaan we op verschillende manieren plantenverf maken.
Sommige plantenkleuren moet je koken, andere vermalen om de kleur verf-klaar te maken. Door het prepareren van plantendelen maak je je eigen plantenverf. Na het prepareren gaan we met de verf schilderen. Een bijzonder en kleurrijk resultaat!

Schilderervaring is niet noodzakelijk.


Bij planten ontstaan de kleuren in het groei- en bloei- en afstervingsproces.
De plant zelf neemt zijn ruimte in tussen het donker van de aarde en het licht van de kosmos.

Plantjes die nog niet in contact zijn gekomen met zonlicht zijn wit. Dan komt de kleur met de meeste stootkracht: rood, dan rose, paars en omvormend via geel naar groen. Dat is ook goed waar te nemen hoe verse rode loten aan een plant kunnen uitschieten in de lente.

Ook in de loop van het jaar verandert het licht: lichtintensiteit en duur nemen toe van lente naar zomer en nemen weer af. De eerste lentebloemen zijn wit, geel, paars, lichtrose. Pas als de zon hoog aan de hemel staat worden de bloemen intenser van kleur: rood, donkerrose, oranje en laat zich het hele palet aan bloemenkleuren zien. Als de zon in augustus aan de hemel staat, zie je hoe door de warmte en groet hoeveelheid zon, de vruchten langzaam hun intense kleuren laten ontstaan.


Praktische informatie

tijden: zaterdag 12 tot en met maandag 15 januari. 

kosten: inclusief materialen, 3 x biologische lunch en 3 x diner € 325,-. Exclusief B&B en reiskosten.

verblijf: B&B op de Finca Verde of op B&B op loopafstand van de Finca is mogelijk. Prijzen voor verblijf op aanvraag.

reiskosten: Vliegverkeer van Transavia van Amsterdam naar Santa Cruz op La Palma vindt plaats op dinsdagen en vrijdagen. Er komt 2 x per week een vliegtuig vanuit en naar Nederland. Vroeg geboekte tickets zullen goedkoper zijn (een enkeltje is nu € 86,-). Het is mogelijk om tegen vergoeding opgehaald en weggebracht te worden van en naar het vliegveld door de eigenaar van la Finca Verde. 

aantal deelnemers: max. 10

Accreditatie 18 punten AM  NVKT.