Datum:
25 t/m 27 januari 2020

Kom op adem en ervaar de lichtkracht van plantenverf.

mini-retraite Sluieren en schilderen met plantenverf op La Palma

In de stille en prachtige natuur van La Palma, een van de groenste Canarische eilanden en uitgeroepen tot beschermd Unesco wereldlandgoed ben je welkom bij de schilder-retraite  op de biologisch avocado-plantage La Finca Verde. Eind januari is de natuur er op het mooist, 

vol met amandelbloesem waardoor het eiland roze kleurt. Daarom nodig ik je uit om hier getuige van te zijn en te genieten van de schoonheid van dit eiland.


's Avonds is er gelegenheid om de sterrenhemel te leren kennen en te horen over de verhalen hoe de sterrenbeelden ontstaan zijn.

De eerste dag zullen we van allerlei planten verf gaan maken en de 2 opvolgende dagen is er gelegenheid om in alle stilte er mee te gaan schilderen.


In deze 3-daagse workshop gaan we op verschillende manieren plantenverf maken.

Sommige plantenkleuren moet je koken, andere vermalen om de kleur verf-klaar te maken. Door het prepareren van plantendelen maak je je eigen plantenverf. Na het prepareren gaan we met de verf schilderen. Een bijzonder en kleurrijk resultaat!

Schilderervaring is niet noodzakelijk.

Door de ruimte en de stilte op la Finca Verde, zullen we de 2 resterende dagen geheel kunnen wijden aan het schilderen. Naar eigen behoefte kan je die dagen zelfstandig werken, je kunt leren sluieren en het is ook mogelijk om met korte opdrachten aan de gang te gaan.

Bij planten ontstaan de kleuren in het groei- en bloei- en afstervingsproces. De kleuren veranderen door de seizoenen.
De plant zelf neemt zijn ruimte in tussen het donker van de aarde en het licht van de kosmos.

Plantjes die nog niet in contact zijn gekomen met zonlicht zijn wit. Dan komt de kleur met de meeste stootkracht: rood, dan rose, paars en omvormend via geel naar groen. Dat is ook goed waar te nemen hoe verse rode loten aan een plant kunnen uitschieten in de lente.

Ook in de loop van het jaar verandert het licht: lichtintensiteit en duur nemen toe van lente naar zomer en nemen weer af. De eerste lentebloemen zijn wit, geel, paars, lichtrose. Pas als de zon hoog aan de hemel staat worden de bloemen intenser van kleur: rood, donkerrose, oranje en laat zich het hele palet aan bloemenkleuren zien. Als de zon in augustus aan de hemel staat, zie je hoe door de warmte en grote hoeveelheid zon, de vruchten langzaam hun intense kleuren laten ontstaan.


De werking van plantenverf

De levende kleuren van de plantenverf en de manier waarop de deelnemers op de plantenverf reageren is altijd vol verwondering. De kleuren komen diep binnen en raken mensen meer in hun wezen dan gewone aquarelverf van minerale oorsprong. Tijdens het schilderen hoor ik dat men het warm krijgt.
Een andere bijzondere kwaliteit van plantenverf is, dat elke kleur zijn eigenheid behouden. De kleuren mengen niet zo zeer, maar weven in transparante lagen door elkaar heen. 

Plantenverf schenkt levenskracht aan de mens.Sterrenkijken en sterrenverhalen

Rond 19:00 uur is het heel donker. De meeste sterrenwachten van Europa zijn op La Palma gevestigd omdat er geen lichtvervuiling is. Rond 25 januari 2020 is het nieuwe maan. Dat betekent dat we de kans hebben om heel veel sterren te zien. Peter Kapenga zal met ons buiten kijken naar de sterren en er over vertellen. Het ontstaan van de dierenriemtekens zal aan bod komen en vele andere verhalen hoe de sterren aan hun plek in de hemel terecht zijn gekomen. Op 26 en 27 januari. Geen extra kosten aan verbonden.Praktische informatie

tijden: zaterdag 25 tot en met maandag 27 januari 2020

kosten: inclusief materialen, 3 x biologische lunch en 3 x diner € 285,-. Exclusief B&B en reiskosten. Wil je zelf je eten verzorgen dan kost het € 225,- exclusief overnachtingen en reis.

verblijf: B&B op de Finca Verde of op B&B op loopafstand van de Finca zijn al vol. In de buurt zijn nog B&B. 

reiskosten: Vliegverkeer van Transavia van Amsterdam naar Santa Cruz op La Palma vindt plaats op dinsdagen en vrijdagen. Er komt 2 x per week een vliegtuig van Transavia vanuit en naar Nederland. Vroeg geboekte tickets zullen goedkoper zijn (een enkeltje is nu € 69,-). Er zijn ook andere vliegtuigmaatschappijen die op La Palma vliegen. Je kunt je daar meer info over vinden bij de website van Fincaverde. Het is mogelijk om tegen vergoeding opgehaald en weggebracht te worden van en naar het vliegveld door de eigenaar van la Finca Verde. 

aantal deelnemers: max. 8

Accreditatie 18 punten AM  NVKT.