Datum:
2, 16 en 23 oktober 10:00 - 17:00

De levenskrachten versterken


Vormschilderen

Vormschilderen is een techniek

die ontwikkeld is door de kunstzinnig therapeut Gerard Maas. Hij was 30 jaar werkzaam op de Psychiatrische afdeling van het Dijkzichtziekenhuis te Rotterdam. Hij zocht een eenvoudige manier om de gezonde krachten in de mens aan te spreken en te versterken en ontdekte dat zijn patiënten zich makkelijk konden ontspannen na het doen van deze vormschilder-oefeningen.

Zie demofilm vormschilderen > klik hier


Groeivormen
Bij vormschilderen worden vooral groeivormen uit de natuur gebruikt, zoals spiralen en lemniscaten. Je kunt daarbij één kleur, maar ook met meerdere kleuren schilderen en dezelfde vormen gebruiken als bij het vormtekenen. De vormen zijn harmonisch, ritmische en vaak geometrisch en symmetrisch.

De techniek maakt gebruik van een varkensharen kwast en waterige verf (plakkaat of aquarel). Je maakt eerst het papier helemaal nat. Op het natgemaakte papier zet je vervolgens een basisvorm neer. Deze vorm wordt vervolgens, door de kwast op het natte papier te houden verder ritmisch uitgestreken.Werking
Bij het vormschilderen gebruiken we water als basis om mee te schilderen. Water kun je zien als basis van al het leven. De geometrische en symmetrische vormen, die ritmisch op het papier worden gebracht, verbinden de mens sterker met de wereld van de vormkrachten, het scheppende leven. Deze wereld van vormkrachten hangen samen met de levenskracht. Uit deze wereld worden ook de vormen van onze lichamelijke organen en vormen uit de plantenwereld voortgebracht. Door in het vormschilderen deze natuurlijke bewegingen na te bootsen spreek je je eigen levenskracht aan.

De levenskracht is tevens de verbindingsschakel tussen het fysieke lichaam en de ziel. Door het gebruik van kleuren en nuances van donker naar licht, en de ritmische bewegingen wordt het voelende deel van de ziel van de mens aangesproken. De levenskrachten kunnen zich hierdoor harmonisch met ziel gaan verbinden. Daardoor wordt het vormschilderen als een ontspannende, ontkrampende bezigheid ervaren.

Het vormschilderen vraagt weinig techniek. Met minimale vaardigheden kun je mooie resultaten halen. Kinderen en volwassenen zijn altijd verrast dat ze zoiets prachtigs kunnen maken. 

Data: 2, 16, 23 oktober 10:00 - 17:00 uur
Locatie: Gasthuisvest 11, 2021 ET Haarlem
Materialen: Ecola plakkaatverf en papier
Kosten: incl. materialen en werkboek, koffie en thee € 275,-
Accreditatie: NVKT 18 AM punten 2021-0027/ FVB-code aangevraagd