Burn-out

  • Loop je vast in je werk en in je leven?
  • Blijf je moe, ook al doe je het rustig aan?
  • Heb je nergens meer zin in?
  • Ben je overprikkeld en voel je je schuldig dat je niet kan werken?
  • Kost het je veel moeite om je te concentreren?


Wat is burn-out?

Burn-out ontstaat door een opeenstapeling van frustraties, meestal opgebouwd als je lichaam jarenlang in een voortdurende staat van stress verkeert. Vaak merk je de voortekenen niet op, ‘opeens’ ben je zo uitgeput dat je niets meer kunt.

Door de toenemende prestatiedruk in de samenleving komt burn-out op steeds jongere leeftijd voor. Je kunt overbelast raken door stress veroorzakende situaties op je werk of in je privéleven, maar het kan ook zijn dat je er aanleg voor hebt.


Hooggevoelige mensen lopen meer risico op burn-out
Als je hooggevoelig bent, is er een vergroot risico 'burned out' te raken. Doordat je openstaat voor alle signalen uit je omgeving raak je snel uitgeput. HSP’ers hebben daarnaast de neiging om zich verantwoordelijk te voelen voor hun omgeving en hoge eisen te stellen aan zichzelf. Ze doen hun uiterste best om aan alle verwachtingen te voldoen en dat kost veel energie. De kans is groter dat je jezelf daarbij kwijtraakt.

Wat kan kunstzinnige therapie/coaching voor jou doen?

Beeldend werken is gericht op voelen, doen, ervaren en verteren. Door de opdrachten leer je om anders te kijken naar je situatie en je valkuilen. Je leert hoe overbelasting heeft kunnen ontstaan en zo lang kon voortduren. Soms komen er gevoelens uit het verleden tevoorschijn die om aandacht vragen. Die gevoelens kunnen in de oefeningen aan de orde komen. Door ze onder ogen te zien, kunnen ze verteerd worden. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor vitaliteit.


Deze mensen vertelden mij na hun traject:

"Ik kan me nu beter concentreren op wat voor mij gezondmakend is."
"Ik heb nu inzicht in mijn sterke en kwetsbare kanten. Dat geeft me meer vrijheid om de keuze te maken die op dat moment passend is."
"Ik heb mijn eigen overlevingstactieken leren kennen en kan mezelf nu beter accepteren zoals ik ben."