De boog die de zon elke dag langs de hemel maakt, wordt in de zomer steeds iets lager. 


Het is net alsof de kreeft met zijn twee scharen de zon elke dag iets dichter naar de aarde toe trekt.

Ik zat weer eens te lezen in het boekje over de twaalf zonnekwaliteiten van Guurtje Kieft. Ze schrijft over de verschillende zonnekwaliteiten door het jaar heen. In de tijd die loopt van 20 juni tot 10 augustus staat de zon, astronomisch gezien, in het sterrenbeeld Kreeft.


De veranderende zonnestand in de zomer

Je kunt dat zelf zien door elke dag op een vast punt en tijdstip te kijken hoe hoog de zon nog staat. De zon schuift daarbij ook nog bij het ondergaan steeds iets op van noordwest naar west. Het is de terugtrekkende beweging die je goed kunt waarnemen als je een kreeft ziet lopen op het strand. Op het moment dat er gevaar dreigt, loopt hij achteruit.


De gebaren van het sterrenbeeld Kreeft

Als de kreeft gaat vervellen en uit zijn oude pantser kruipt om verder te groeien verliest hij tevens zijn ‘evenwichtsteentjes’. (Bij ons mensen zitten die evenwichtsteentjes in ons gehoororgaan en zorgen er voor dat we in evenwicht blijven.)

De kreeft heeft ze extern en moet deze evenwichtsteentjes er zelf weer inbrengen als zijn nieuwe pantser aangroeit. Dit gebaar kan je ook in jezelf herkennen: om de zoveel tijd jezelf terugtrekken om weer je evenwicht te hervinden.

Hoe trek jij je terug in jezelf om je eigen evenwicht terug te vinden?


Regelmatig bied ik creatieve cursussen aan waarbij je de natuurlijke ritmes kunt gaan ervaren. Zie hiervoor mijn aanbod

Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht