5 tips


Moeite met overgangen

De laatste tijd krijg ik veel vragen van ouders over hun over-sensitieve kindje. Deze kinderen hebben moeite met overgangen, kleine veranderingen en komen moeilijk in slaap. Ze hebben moeite om zich los te maken van alle indrukken van de dag.


Wakkere kinderen van nu

Wanneer ik deze kinderen ontmoet valt me op hoe wakker en doortastend ze uit hun ogen kijken. Alsof ze dwars door mij heen kijken. In de afgelopen 25 jaar zie ik dat kinderen steeds minder dromerig worden. Het lijken vaak kleine volwassenen die het niet makkelijk hebben om in een kinderlijf te wonen. Van jonge ouders hoor ik dat hun babies overdag niet meer slapen.


Nieuwe opgaven voor ouders

Deze kinderen stellen ons voor nieuwe opgaven. De vraag is hoe wij deze kinderen helpen om zich toch te leren ontspannen en zich over te geven aan slaap? Ook vragen ouders mij naar het waarom van deze ontwikkeling.


5 tips om beter om te gaan met je sensitieve kind.

  1. Heb geduld, besef je dat kinderen van nu meer tijd nodig hebben om hun lijf te bewonen. Pas wanneer een kind zijn lijf bewoond kan het leren met de buitenwereld om te gaan.
  2. Zorg voor voldoende rust op een dag, hoe saai dit ook klikt..geeft je kind de tijd om uit te ademen en te verteren. De ritmen van het hoofd gaan veel sneller dan de ritmes van de spijsvertering en vertering van indrukken.
  3. Aardende handelingen doen: blote voeten op het gras, op het strand met water spelen, voetballen, wandelen. Je kind masseren voor het gaat slapen, met name de voetjes met bv lavendelolie.
  4. Als ouder leef je je kind veel meer voor dan je je misschien beseft. Oefen jezelf om je goed energetisch af te sluiten en je indrukken goed te verteren. Bouw een ritme in je dag. Je kind neemt je innerlijke beweging waar. Proberen is belangrijker dan dat alles lukt.
  5. Terugblikken op de dag. Voordat het kind gaat slapen neem je met het kind de afgelopen dag door in omgekeerde volgorde. 5 tot hooguit 10 minuten is voldoende. Neem daarin afstand van emoties en sta niet te lang stil bij gebeurtenissen. Het is niet de bedoeling de hele dag nog een keer opnieuw te beleven, je kijkt er alleen kort naar. 


Voor specifieke vragen en behoeftes kan jouw kind, kan je ook een coach-afspraak maken voor de begeleiding van je sensitieve kind.

Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht