Hooggevoeligheid komt steeds meer voor, doordat we als mensen ongemerkt veranderen en ons aanpassen aan onze huidige ‘hooggeprikkelde’ tijd.Tegelijkertijd worden er steeds meer kinderen geboren met een open constitutie. 


Ze hebben letterlijk en figuurlijk een dunne huid waar er van alles door naar binnen dringt. Zij nemen heel veel waar van hun omgeving. Ze zijn wakker, ze hebben namelijk veel minder slaap nodig dan baby’s van 20 jaar terug. Over 10 jaar bestaat het begrip hooggevoelig misschien wel niet eens meer, omdat dan iedereen hooggevoelig is.


Hooggevoelige kinderen hebben moeite zich af te sluiten van hun omgeving.

Als zij vanaf de geboorte goed begeleid worden, kan er veel onrust en angst worden weggenomen waardoor het op latere leeftijd lekkerder in zijn/haar vel kan komen.



Misschien herken je deze signalen:

  • wil het kind als het klein is alleen maar in zijn eigen bedje slapen en wordt het alleen rustig als het in zijn eigen omgeving is.
  • heeft het kind moeite met overgangen, bv van vloeibaar eten naar vast voedsel of van de overgang van slapen naar wakker zijn en weer omgekeerd veel moeite heeft om in slaap te komen.
  • reageert het kind heftig op hard geluid, drukke ruimtes, scherpe geuren, labels in kleding. het kind heeft een gevoelige huid.
  • is het kind afwisselend heel lief op school en extreem driftig als het weer thuis in de veilige omgeving is.
  • heeft het kind veel tijd nodig om ergens te wennen.
  • reageert het kind intens op de gemoedsstemming van anderen.
  • presteren ze onder op school en stellen ze hele hoge eisen aan zichzelf.



Hooggevoeligheid wordt steeds meer geaccepteerd. Het is geen ziekte, maar vraagt wel om begrip en integriteit in het begeleiden. Oude opvoed-patronen waarbij er gewerkt wordt met autoriteit helpt deze kinderen niet. Meestal slaan ze dicht of worden agressief.



Doordat ze zoveel waarnemen hebben ze ook veel meer tijd nodig om te ordenen en te verteren. Het lijkt dan van buiten of er niet gebeurd. Geef ze vertrouwen dat ze het op hun eigen tempo mogen oppakken. Ze kunnen door de hooggeprikkeldheid ook sneller uitgeput raken en reageren dan hysterisch. Belangrijk is het dan om te zorgen voor afbakening en rust zonder ze er om te veroordelen. Laat ze uitrazen en wacht tot ze zelf kalmeren. Probeer ze wel te vragen wat ze nodig hebben van jou hebben bij een volgende uitbarsting. Het zal je verrassen dat ze dit precies kunnen aangeven.



Het sleutelwoord is wat ze zich welkom mogen voelen. Gun ze ruimte om op hun eigen wijze en tempo de wereld te ontdekken. Een eigen plekje zal daarbij helpend zijn


Tips die helpen:

  • zorg als ouder dat je zelf voldoende rust neemt. Kinderen leven door je heen en zullen jouw rust of onrust direct spiegelen.
  • Doe veel aardende activiteiten met het kind. Het heeft vanuit zichzelf moeite om lekker in zijn lijf gekomen. Door fysiek en in de natuur bezig te zijn, of lekker te knutselen wordt het eigen lijf beter bewoond en zullen ze meer tevreden zijn.
  • Maak ruimte om bv moddertaarten te maken. Probeer je eigen authenticiteit als maatstaf te nemen. Daarin kan je hen inspireren om moed te hebben op hun eigen uniekheid te vertrouwen. En wees imperfect, juist door je fouten kan je je ontwikkelen en geef je hen het vertrouwen dat dingen mogen mislukken.
  • ga er van uit dat ieder kind uniek is en dat je geen gebruiksaanwijzing krijgt bij de geboorte. Het is soms uithouden en dan weer genieten als je samen ontdekt wat past bij het kind. Wees je er van bewust dat het laatbloeiers zijn. Van binnen broeit en rijpt er van alles.
  • Aan weerstand kan ieder mens groeien dus ook voor het gevoelige kind is het belangrijk dat het dingen leert doen dat angstig kan zijn. Soms kan het helpen om het in kleine stapjes voor te bereiden iets te doen wat angstig maakt. En vraag je kind hoe het geholpen wil worden.
  • aan het eind van de dag helpt het om voor het slapen gaan de voetjes te masseren.



Zit je met een vraag over jouw 'hooggevoelige' kind, dan kan je altijd bellen of een afspraak maken.

Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht