Waarnemend tekenen opent je ogen voor wat er werkelijk is.


Veel mensen willen niet meer tekenen. Bang dat hun tekening niet lijkt of dat 'het toch niet lukt'. Met 4 tips en enkele uren oefenen met tekenen gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.

Wij tekenen vaak datgene wat we denken dat er moet zijn. Tekenen opent een nieuwe wereld van vormen, kleuren, schaduwen en licht. In de wetenschap wordt nog altijd veel getekend omdat je dingen gaat zien die je voorheen niet had opgemerkt.

Doordat je meer oog krijgt voor wat er werkelijk is kom je ook in een andere verhouding met jezelf. Waarnemend tekenen geeft innerlijke stevigheid en kracht. Tekenen helpt je een verbinding te maken tussen hoofd en hart. Dat brengt innerlijke rust, meer concentratie en focus.

tip 1: iedereen kan leren om goed na te tekenen, gewoon beginnen!

Het is mijn ervaring dat natekenen niet om een speciaal talent vraagt maar gewoon een vaardigheid is. Het vraagt alleen om oefenen. Ga daarom met iets aan de slag wat jij mooi vindt en neem er maximaal 10 minuten voor. Wanneer je daarbij een voorwerp kiest waar jij blij van wordt, is het leuk om dit mooie voorwerp al tekenend te ontdekken.

tip 2: maak onderscheid tussen wat je ziet en wat je denkt te zien

Natekenen kan iedereen leren. Het is vooral leren kijken naar wat er is en bewust vergeten wat je veronderstelt te zien.

Je gebruikt je potlood om lijnen en richtingen te bepalen. Wanneer je goed kijkt en de richtingen en vlakken aangeeft gaat het vanzelf lijken. Om werkelijkheidsgetrouw te tekenen kijk je naar waar het licht en donker is. Zo ontstaat er schaduw en krijgen vormen een ruimtelijk effect.

tip 3: Wees niet bang

Kinderen tekenen meestal spontaan en met veel fantasie. Het kind tekent vooral bewegingen en later pas de dingen die hij ziet.

De meeste volwassenen durven niet meer te tekenen uit angst voor het resultaat. Ze zijn bang dat het niet ‘exact’ is. Maar als het ‘lukt’ volgt opluchting en verbazing. Door te tekenen ontstaat een bewustere verhouding tot de omgeving. Tekenen maakt ons wakker, tekenen leert ons zien.

tip 4: Verras jezelf met blindelings contourtekenen

Teken je linkerhand zonder je ogen van die hand af te houden. Dus zonder naar je papier te kijken! Plak het vel papier vast op de tafel zodat het niet kan verschuiven tijdens het tekenen. Leg je ‘tekenpols’ op het papier en haal hem er niet meer vanaf tot de tekening klaar is. Kijk naar een randlijn van je hand en tast die millimeter voor millimeter met je ogen af. Laat je tekenhand in hetzelfde langzame tempo in een vloeiende lijn over het papier volgen. Teken binnen- en buitencontouren afwisselend en maak je geen zorgen of de tekening wel zal kloppen, want dat doet hij toch niet. Het gaat nu niet om de gelijkenis, maar puur om het kijken zelf! Kijk heel secuur naar wat je voor je ogen ziet. Laat ogen en potloodpunt synchroon lopen en niet één van de twee er vandoor gaan.

Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht