vitaliteit

Vitaliteit is voor gezonde mensen een vanzelfsprekend bezit. Totdat het verminderd…

Vitaliteit is een kostbaar geschenk

Door ziekte, stress en ouderdom ontdek je dat vitaliteit een kostbaar geschenk is, waar je stemmingen en de lust tot het ondernemen van activiteiten op drijven. Vitaliteit is de drijvende kracht onder onze stemmingen en handelingen en de belangrijke basis voor een gezonde balans in jezelf.


Kennis over vitaliteit

In de jaren dat ik als kunstzinnig therapeut actief ben realiseer ik me steeds meer dat kennis over vitaliteit een essentieel onderdeel is van mijn vak. Door mensen kunstzinnig te laten werken is het mogelijk om de vitaliteit, de levenskrachten te versterken. Daarbij maak ik steeds gebruik van materialen en oefeningen om de gezonde krachten, die ieder mens ook in zich draagt, te versterken. Daarnaast merk ik, hoe belangrijk het is om aan te sluiten bij de interesse van de persoon die ik begeleid. Daarmee kan er een vonk van enthousiasme = innerlijke warmte het gehele lichaam gaan doorstromen. Dit gaat over de zin van je leven.


Je gezondheid neemt toe, als je ontdekt wat jouw leven zinvol maakt.

Ik kwam een toepasselijk artikel tegen dat hier precies op aansluit, wat ik graag met jullie wil delen. Huisarts Machteld Huber doet al 30 jaar onderzoek naar het begrip gezondheid. Afgelopen december is ze op dit onderzoek gepromoveerd.

Gezondheid is een relatief begrip omdat veel mensen tegenwoordig kampen met chronische ziektes. Dat hoeft niet te betekenen dat ze zich daardoor ook ziek voelen.

Patiënten ondervonden dat zingeving juist heel belangrijk en helend vinden. 


Positieve gezondheid

Dit naast de meer bekende aspecten van gezondheid zoals lichamelijke, psychische, sociale dimensies, kwaliteit van leven en het dagelijks functioneren. Deze bredere invulling van het begrip gezondheid noemt zij ‘positieve gezondheid’.

“Wanneer de therapeut de laag weet te bereiken van het existentiële in patiënten, breng je mensen in contact met hun kracht. Het gaat om het hervinden van hun eigen krachtbronnen.”

Iemand die verlamd is tot aan zijn nek en de hele dag in bed ligt, kan heel positief zijn en kwaliteit van leven ervaren, terwijl iemand met een goede gezondheid zich daar niets bij kan voorstellen.


Het gaat er om door te dringen door alle lagen die rond dit thema leven. Lichamelijke, mentale, spirituele en sociale aspecten bepalen je ervaring rond gezond zijn. En niet alleen dat fysieke deel, waar de huidige geneeskunst zich met name opricht.


Vitaliteit komt niet van buiten, maar zit in de mens zelf. 

Ieder mens bezit de bron van deze vitaliteit. Zelfs bij depressie zal je merken, dat je als je aan je vitaliteit werkt, je depressieve gevoelens zullen verminderen. Door kunstzinnig te werken is het mogelijk om deze levensbron weer aan te boren. Kunstzinnig werken bevordert de harmonische samenwerking van de innerlijke processen waarin je unieke Ik wordt aangesproken om alle wezenlijke lagen jezelf doelbewust in beweging te brengen.

Reacties

Door nathalie | 4 Maart 2018

Bedankt voor alle zeer interessante artikels!! Ik vind dit zo boeiend om te lezen!! groeten, Nathalie

Naam
E-mail*
Uw bericht