Als jezelf je adem inhoud, kan je ervaren hoeveel inspanning dat kost. Met een klein duwtje wordt de stilstand verbroken.

Terugtrekken of uitbarsten? Wat wordt het?


"Het zit vast"

In mijn praktijk voor kunstzinnige therapie hoor ik vaak de klacht: "Het zit vast van binnen en ik verlang er zo naar dat alles weer gaat stromen. Ik weet alleen niet hoe ik het weer in beweging krijg" Vaak voelen mensen zich uitgeput en moe van deze situatie, zoveel kracht kost het om de situatie in stand te houden. De titel van deze blog 'Beweging is natuurlijk en dus kost stilstand energie' komt uit het boekje ‘Rake vragen’ van Siets Bakker. Het boek gaat over stagnerende situaties in privé en werken en leert mij kijken naar de vragen van mijn cliënten. Ze werkt vanuit het kijken naar de fenomenen = het innerlijke gebaar achter de verschijningen. Nu weet ik dat beweging de natuurlijke wet is.


Stilstand, of opgesloten zitten in een conflict vreet energie.
Rake vragen gaat over de moed opnemen om onderzoek te doen vanuit je hart. Zonder analyses te maken en zonder het te willen oplossen vanuit je hoofd. Maar door het conflict onbevangen te onderzoeken vanuit je hart heb je ook meteen het begin van de oplossing ingesloten. Je leert voelen, waar de beweging heen wil vanuit het hier en nu. Hoe dat er uit komt te zien is altijd weer een verrassing. Ik kan als therapeut geen kant en klare oplossingen aanbieden. Want ieder mens is uniek.


De oplossing ontstaat vaak door
de cliënt met zijn handen in het hier en nu te laten werken. Opeens wordt zichtbaar wat voor stagnatie zorgde. En door het onder ogen te komen, begint er van binnen van alles in beweging te komen.


Onderzoek doen vanuit het hart,
betekent het innerlijk gebaar van de situatie leren doorvoelen. Dat vraagt om terughouding van je eigen emoties en gedachten en datgene wat voelbaar is tot uitdrukking te brengen. Dit is wat ik in mijn praktijk met de cliënten nastreef en altijd weer tot een verrassing leidt en ontroerd.

Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht