Wat kan ik nog 'ophalen' als ondernemer?

De kunst van het ondernemen
In alle jaren dat ik als kunstzinnig therapeut mijn eigen onderneming vorm geef, valt mij op dat ik het met kennis alleen niet redt om mijn onderneming tot bloei te brengen.

Daarvoor werkte ik in instellingen, kon ik mijn vak doen en hoefde ik mij niet te bekommeren om het werven van nieuwe klanten en mijn eigen administratie. Maar ik kwam daar niet tot bloei. Ik had zo’n sterke behoefte de kunstzinnige therapie op mijn manier vorm te gaan geven.
Balans vinden in de twijfels
Super Eng om op eigen kracht verder te gaan. Ik heb de stap gewaagd. Zonder dat ik het wilde kwamen de twijfels (angst, eenzaamheid, angst voor geldtekort) op bezoek. De twijfels bleven maar aan mij trekken, en vertelden mij dat ik het niet goed deed. Mijn reactie: Heel hard werken. Dat hielp, tot ik met regelmaat te moe was om nog op te staan.


Maar hoe neem je jezelf dan innerlijk mee?
Mijn werk bestaat er uit dat ik anderen graag help. Ik vind het fijn om cliënten te helpen meer rust te creëren in hun leven met de hulp van kunstzinnige middelen. Dat is een beweging maken naar buiten. Als ondernemer heb ik mogen leren dat ik zowel in contact blijf met mijn potentiële cliënten maar ook in contact mag blijven met mezelf. Waar ik me vaak druk over maak en veel uren aan besteed is hoe ik mijn potentiële cliënten kan vinden en daadwerkelijk kan gaan helpen. Hoe vinden die cliënten mij?


Ondernemersopstellingen
Om te ontdekken hoe ik mijn ondernemerschap proffesioneler kan maken, heb ik een aantal ondernemersopstellingen gedaan. Hellinger, de grondlegger van opstellingen heeft uitspraken gedaan in zijn boekje ‘Succes in leven en werk.’ Hij zegt: “Elk succes heeft het gezicht van de moeder. Een vroeg onderbroken beweging naar de moeder blijkt later een beslissende hindernis te zijn voor ons werk, in ons beroep en onze onderneming.”

Ga je op je succes af of wacht je tot het naar je toekomt?


Succes in leven en werk
Het belangrijkste inzicht in zijn boekje Succes in leven en werk is, dat het niet zozeer gaat om de doelen die je je stelt of de strategie van de onderneming, maar meer om HOE je staat in het leven en in het werk. En de vraag is niet of je succesvol bent, maar of je je succes kunt nemen? Het aanvaarden, er bij stil staan en het vieren.


Toewending en afwending
Hellinger heeft het over toewending en afwending. Toewending is de beweging die in het hart begint. Die lukt makkelijker als je dit gewend bent om je naar de moeder toe te wenden. Als liefde en achting naar jezelf en anderen gewoon is.

Als dit toewenden vroegtijdig verhinderd is, of onderbroken, wendt je je van anderen en van jezelf af. Het afwenden wordt de innerlijke en uiterlijke basisbeweging in je relaties, dus ook in je relatie tot succes.


Hoe kan je deze beweging van afkeren omkeren in de richting van toewenden naar ons leven, ons geluk, succes en naar andere mensen?
Ik kwam er in een opstelling met mijn potentiële klanten en mijn ouders en met mijn talenten van de kunstzinnige therapie achter, dat ik enorm met mijn afwezige ouders bezig ben. Toen de representanten van mijn potentiële klanten gevraagd werden hoe het met ze ging, zeiden ze, dat ze maar even gingen slapen omdat ik ze niet zag. Daar lagen ze …lekker te slapen met kussentjes en dekens. Van binnen voelde ik een snik, toen ik hen zo zag liggen.

Pas nadat het contact met mijn ouders geordend werd, kon ik de draai maken naar mijn praktijk en werden de representanten van mijn potentiële klanten weer wakker en gingen uit zichzelf staan. Ze waren ze blij dat ik naar hun toe kwam.


Sinds deze opstelling krijg ik meer aanmeldingen voor mijn praktijk en wordt ik blij van de vragen waar de nieuwe cliënten mee komen.


Wat is de toegevoegde waarde van een opstelling voor jouw beroepspraktijk?

Regelmatig organiseer ik de workshop 

Breng licht op jouw beroepspraktijk

Workshop systeem-opstellingen voor coaches & therapeuten met Peter Kapenga, coach en begeleider van familie- en systeemopstellingen.


Verborgen krachten bij het ondernemen als therapeut

D.m.v. systeemopstellingen gaan we aan de slag met jouw vraag. Opstellingen zijn krachtige middelen om meer inzicht te krijgen in de verborgen krachten en dynamieken die een rol spelen bij jou als ondernemend therapeut. Je kunt je persoonlijke vraag opstellen maar ook veel leren als representant en als toeschouwer van de opstelling. Op deze manieren kun je je vraag tegenkomen en antwoorden ontvangen.

Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht