Kunstzinnige therapie 

In kunstzinnige therapie en coaching werk je op laagdrempelige wijze met creatieve technieken. Tekenen, schilderen en boetseren geven je de mogelijkheid je op een andere manier te uiten dan in een gesprek. De oefeningen geven inzicht in wie jij bent en wat jij nodig hebt met jouw gevoeligheid. Het gaat niet om het resultaat, maar om het proces. Het werken met je handen zorgt dat je vitaliteit en levenskracht weer gaat stromen. Kunstzinnige coaching is gericht op het vinden van vertrouwen in jezelf, sterker worden en terugvinden van balans en ontspanning in je leven.

In het kunstzinnig werken is niet je klacht, maar je vitaliteit het vertrekpunt.

Vitaliteit komt vanuit het onderbewuste en vanuit je gevoelsleven, waarin je kunt creëren en spelen. Ieder mens bezit deze bron van vitaliteit. Wel kan het zijn dat je er weinig contact mee hebt, en dat zorgt voor allerlei klachten.


Deze mensen vertelden mij na hun therapietraject:

"Ik kan nu mijn leven beter richting geven."

"Mijn gevoeligheid kan ik beter inzetten als kracht, in plaats van dat het een eigenschap is waar ik niets over te zeggen had."

"Ik durf nu meer voor mezelf te staan. Wat een verandering als je met meer zelfvertrouwen in het leven kunt staan!"

"Ik heb door de oefeningen geleerd om dichter bij mezelf te blijven en in te zien dat ik net zo goed meetel als iedereen."


Voor wie?

De mensen die ik help zijn mensen die vaak een heel 'gewoon' leven hebben, maar wel flink tegen hun gevoeligheid aanlopen. Vaak zijn ze gedreven en erg betrokken bij hun omgeving.

Ook help ik mensen die niet meer zo'n 'gewoon' leven hebben omdat hun gevoeligheid en gebrek aan vitaliteit ze daarin belemmert.

Specialisatie in hooggevoeligheid en gebrek aan vitaliteit

Ik ben gespecialiseerd in hooggevoeligheid en klachten die optreden bij gebrek aan levenslust: gebrek aan concentratie, vermoeidheid, negatieve stemmingen en angsten. Ik ontdekte dat onder deze klachten vaak een verwaarloosde gevoeligheid verborgen zit. In mijn praktijk ervaar ik dagelijks hoe belangrijk het is om je gevoelsleven serieus te nemen. Het ontkennen of verwaarlozen zorgt voor allerlei klachten waarover je kunt lezen op deze website. 


Hoe ziet het begeleidingstraject er uit?

1. Intake
De intake is een wederzijdse kennismaking en duurt een uur. In de intake onderzoeken we globaal jouw hulpvraag, jouw belemmeringen en jouw verlangen. Ik vraag je om drie eenvoudige tekeningen en een schildering te maken. Deze geven mij aanvullende informatie over wat er speelt.
Als ik een intake met je doe voor je kind, heb ik eerst een gesprek van een uur met jou als ouder. Daarna vraag ik je kind om in een sessie van een uur een tekening te maken. Je kan als je kind dat wilt, de eerste twee sessies meedoen.

2. Evaluatie van het werk uit de intake
In een half uur kijken we samen naar je gemaakte werk en bespreken we het behandelplan. We bepalen de duur van het coachingstraject. In overleg kijken we welke kunstzinnige middelen we zullen inzetten. Je krijgt het schriftelijk behandelplan mee naar huis.

3. Sessies
Elke sessie duurt een uur. Tijdens de sessie werk je naar keuze met één of diverse kunstzinnige middelen, zoals schilderen, tekenen en boetseren, werken in steen of wolvilt.
De opdrachten kunnen heel eenvoudig zijn, het gaat om de het proces, niet om het resultaat. Soms is een gesprek zinvol om het kunstzinnig proces te ondersteunen.

4. Tussentijds evaluatiegesprek
Na zeven sessies voeren we een evaluatiegesprek van een half uur, waarin we de voortgang bespreken. We overleggen wat er nog nodig is en of je eventueel thuis nog iets zelfstandig kunt oppakken.

5. Eindevaluatie
Als de therapie afgerond is, bestaat er de mogelijkheid om nog een eindevaluatie te houden van een half uur. We leggen dan al het werk nog eens bij elkaar en bespreken we hoe het nu gaat ten opzichte van je hulpvraag.

Duur van de kunstzinnige therapie/coaching
De duur van de begeleiding is afhankelijk van de klachten en wordt in overleg bepaald.

Door het creatieve proces durf ik nu beter op mijn eigen gevoel te vertrouwen, ik ben rustiger geworden en daardoor opener ten opzichte van anderen.
Tineke Teunissen

Wil je weten hoe hooggevoeligheid voor jou een kwaliteit kan zijn?

Download de gratis 5 tips!

Voornaam Achternaam E-mailadres Schrijf mij in voor de nieuwsbrief Klik hier voor gratis 5 tips