Rouw en trauma en gestolde rouw

  • Voel jij je eenzaam en overspoeld door verdriet na het overlijden van je dierbare?
  • Is thuis zijn moeilijk?
  • Heb je ’s nachts intense dromen waar je overdag nog van streek van bent?
  • Heb jij er behoefte aan weer verder te gaan met je leven, maar weet je niet goed hoe?Rouw en gestolde rouw

is zeer ingrijpend. Het gaat over een intens verlies, bijvoorbeeld van een dierbare, maar het kan ook gaan om verlies van je gezondheid door ziekte, of om het verlies van je werk. Zo’n verlies doet pijn. Je maakt verschillende rouwfases door. Maar als het goed is, komt er na verloop van tijd weer ruimte voor andere dingen: vrienden, werk en hobby’s. Wanneer dit niet gebeurt, kan het zijn dat de rouwverwerking ergens blijft steken. Dat noem je gestolde rouw. Het gevolg van gestolde rouw is hooggevoeligheid.Trauma

Een trauma ontstaat wanneer iemand één of meerdere schokkende gebeurtenissen meemaakt, die moeilijk te verwerken zijn. Een schokkende gebeurtenis is bijvoorbeeld een brand, een verkeersongeluk, seksueel misbruik of geweld. Een trauma ontstaat doordat de gebeurtenis(sen) niet goed verwerkt worden. Een trauma ervaren lijkt op rouw. Rouwen om het verlies van je leven vóór de gebeurtenis, verlies van vertrouwen, verlies van jezelf.

Traumatische ervaringen kunnen leiden tot problemen in het omgaan met jezelf en anderen, en leiden tot hooggevoeligheid.


Herken je dit, na een groot verlies of een traumatische ervaring?

Als er veel van deze punten herkenbaar voor je zijn, dan zou kunstzinnige therapie je kunnen helpen.

Wat kan kunstzinnige therapie voor jou doen?

Als een rouwproces of de verwerking van een trauma niet goed verloopt, kunnen er heel veel klachten ontstaan. Zoals die in de lijst hierboven. Verdriet doorvoel je in je hele lijf en is niet altijd makkelijk onder woorden te brengen. Het kan dan beter werken om met je handen je verhaal te vertellen, met bijvoorbeeld verf, klei of potlood. Vaak hoef ik weinig te doen om de beelden tevoorschijn te laten komen waar de rouwende zo vol van is. Met kunstzinnige coaching zorgen we ervoor dat je de pijn kunt omzetten in berusting. Ook de bijkomende hooggevoeligheid kan verminderen of kan geaccepteerd worden als nieuw ontdekte kwaliteit.

Door het creatieve proces durf ik nu beter op mijn eigen gevoel te vertrouwen, ik ben rustiger geworden en daardoor opener ten opzichte van anderen.
Tineke Teunissen

Wil je weten hoe hooggevoeligheid voor jou een kwaliteit kan zijn?

Download de gratis 5 tips!

Voornaam Achternaam E-mailadres Schrijf mij in voor de nieuwsbrief Klik hier voor gratis 5 tips