De natuur inspireert en voedt.De natuur is de leermeester van de kunsten. Kunstenaars raken niet uitgekeken om in de natuur inspiratie te vinden voor hun kunstuitingen.


"Heb je last van voorjaarsmoeheid?
Bekijk eens met aandacht blad of een bloem in de natuur" zou dokter Moolenburgh kunnen zeggen: "Zintuiglijke waarnemingen mag je tot de hoogste vorm van voeding rekenen die een mens tot zich kan nemen." En in de natuur kun je oneindig de harmonie beleven.


Iedereen weet dat je je na een wandeling in de natuur helemaal opgeladen kunt voelen. Ook na het bekijken van een bloem of een blad kun je je verfrist voelen. Soms raad ik mensen aan die moe zijn aan, om elke dag max. 10 minuten een plant na te tekenen om zo te ervaren hoe ze de levenskracht van de plant kunnen verinnerlijken. Ik hoor van hen terug dat ze daardoor ook lekkerder in hun vel komen te zitten.


Wat is het, dat ons zo voedt in het kijken naar de natuur? Bij mij komt als eerste de levenskracht op. Die kan je ervaren, en ook zien. Al vanaf de oudheid wordt gesproken over de levenskracht van de meest harmonieuze verhouding die gevonden is in de natuur.

De gulden snede
Men noemt dit de gulden snede. Deze verhouding vindt met in de natuur terug in een specifieke verhouding tussen lengte en breedte. Deze verhouding is 1:2:3:5:8:13. De Griekse wijsgeer Euclides beschreef als eerste deze verhouding met het wiskundige getal Phi F.


Als je bijvoorbeeld kijkt naar hoe een blad of bloem aan een stengel geplaatst is, kan je zien dat dit in een specifieke wiskundige ordening gebeurt. De bladen zijn namelijk zo ge­plaatst dat zij elkaar niet in de weg zitten en ieder maxi­maal zonlicht ontvangen.


Harmonie en vormkracht in natuur en mens
In bladvormen, schelpvormen, het menselijk lichaam etc. kom je in allerlei groeivormen deze verhouding tegen. In de verhouding tussen de lengte van het middelste botje in je vinger tot het langste botje en het kortste botje. En ook in het hartslagpatroon – zichtbaar gemaakt op een ECG – is tussen de hartslagen deze verhouding terug te vinden.


Harmonie en vormkracht in kunst
De oude Egyptenaren bouwden hun piramides op basis van de gulden snede. Tot in 19e eeuw was de gulden snede de belangrijkste leer van de bouwmeesters. Zelfs in de muziek vermoed men de werking. Kees van Houten onderzoekt de muziek van Bach "Een werk van Bach beweegt zich vanaf een beginpunt naar een bijzonder punt toe op een cruciaal moment precies volgens de gulden snede plaatsvindt. Dan gebeurt er iets diepzinnigs in de muziek voordat het werk zijn weg naar het eind vervolgt."

Ook in de kunstzinnige therapie wordt veel gebruik gemaakt van de gulden snede om zo de harmoniserende krachten in het lichaam te wekken.

De prachtige foto's zijn van Willemien Kappeteijn van Bewust-in-zijn.nl


Fibonnaccireeks
In 1202 publiceerde Leonardo Fibonacci een bijzondere rij getallen: elk getal van de rij is gelijk aan de som van de twee voorgaande getallen. Dat levert de volgende rij getallen op: 0, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, enzovoorts. De Fibonacci-reeks vormt de basis voor de gulden snede en de gulden spiraalDeze gulden spiraal komt overal in de natuur voor, in de Nautilusschelp, maar ook in Melkwegstelsels.


Oerkracht van de natuur

De Gulden Snede geeft ons inzicht in de oerkracht van de natuur en daarmee ook van onze plaats tussen aarde en hemel. Wiskundigen hebben nog steeds niet het definitieve eindgetal kunnen uitrekenen van Phi. Phi F kent een oneindig getal achter de komma.

De gulden snede is de wiskundige formulering voor het omzetten van het oneindige in het eindige.


Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht