Therapeute Marijke de Vries geeft creatieve workshops aan vrouwen met borstkanker.

door Jacob van der Meulen, correspondent Haarlems dagblad/Noord Hollands dagblad 21/5/2019


Bubbels&Knobbels
De aanmelders konden de naam van de creatieve cursus voor vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad wel waarderen: Bubbels & Knobbels.


Kunstzinnig therapeut Marijke de Vries: "Vaak wordt er zo omfloerst over gesproken. Terwijl het voor deze vrouwen de dagelijkse realiteit is. op deze bijeenkomsten draaien we er niet omheen."


Twee jaar geleden werd Marijke de Vries gevraagd om op Tenerife creatieve workshops te geven aan vrouwen met borstkanker. De jonge onderneemster Lucette Vermeijden ontmoette haar daar en werd meteen enthousiast over Marijke's aanpak. Ze vroeg De Vries soortgelijke creatieve bijeenkomsten te houden in het zorgcentrum ZOED aan het Wilhelminapark. Onder de naam Nazorg Borstkanker brengt Vermeijden onder mee speciale lingerie Jolie Care op e markt. Marijke de Vries werkte zestien jaar als kunstzinnig therapeut o.a. in het Kennemer Gasthuis, waarna ze koos voor een zelfstandig bestaan.


Erkenning

Marijke de Vries: "Tijdens de creatieve workshops op Tenerife konden vrouwen met borstkanker gewoon even een beetje bijkomen. Lucette vindt het ook belangrijk dat er veel meer aandacht komt voor wat het allemaal met vrouwen doet. Ze hebben behoefte aan meer support en erkenning. Ze vroeg mij om hier wat te gaan organiseren. Vrouwen met borstkanker kunnen het gevoel hebben dat het leven vastloopt of verkeren in rouw. Ik ga niet met hun praten over borstkanker maar laat ze met hun handen werken. Sommigen hebben al de nodige trajecten gehad met psychologen, maar dat lost niet alles op. Het valt niet mee om je vertrouwde leven weer op te pakken. De vanzelfsprekendheid is weggevallen en vermoeidheid en andere lichamelijke ongemakken zijn misschien gebleven. Voor de buitenwereld is dat niet te zien, maar van binnen kan het heel anders voelen. Het fijne van mijn vak is dat je vertrouwen krijgt in wat je handen kunnen maken."


Iets moois maken geeft je gezondheid volgens De Vries een extra stimulans en versterkt het zelfvertrouwen. "Ik hoor vaak van cursisten dat ze weer zin hebben om iets op te pakken. Een derde van de patiënten tobt met chronische vermoeidheid. Deze groep probeer ik weer de eigen vitaliteit te laten oppakken. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat creativiteit positief werkt op de gezondheid. Niet alleen mentaal maar ook fysiek. We maken samen iets en aan het slot wisselen we onze ervaringen uit. Dat gebeurt dan met een toast met glaasje bubbels, van Prosecco tot spa rood. Even erkennen dat je weer wat te vieren hebt. Je praat met elkaar er over en dat geeft steun."


Het creatieve deel van de bijeenkomst wordt besteed aan schilderen, boetseren, tekenen of het werken met speksteen of vilt. De Vries:"Ik leg de oefening heel laagdrempelig uit. iedereen moet genieten en niet het gevoel hebben om te presteren. de aardigheden doe je vanzelf wel op. Nadruk ligt op het plezier van iets creëren, waardoor je leven van nu jou meer verbinding, verdieping en energie kan schenken. Ik vind het leuk en heerlijk om met mensen samen zo op weg te gaan. Het is altijd een verrassing wat er uitkomt."


De creatieve bijeenkomsten worden om de twee weken gehouden op de vrijdagmiddag van 15:30 tot 17:30 uur. De bijeenkomsten worden vergoed via de aanvullende verzekering, aldus Marijke de Vries.


Meer informatie op de website kunsttherapiehaarlem.nl.

Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht