Antroposofie


Naast de fenomenologie van Goethe behandelen we thema’s uit de antroposofische geesteswetenschap. Deze wetenschap is ontwikkelt en uitgewerkt door Rudolf Steiner. Volgens deze wetenschap gaat achter alles wat zich zintuigelijk afspeelt een geestelijke werkelijkheid schuil die wij niet met onze gewone zintuigen waarnemen. Rudolf Steiner heeft deze geestelijke werkelijkheid gedetailleerd onderzocht en beschreven. Ook heeft hij de wegen aangegeven hoe ieder mens toegang kan krijgen tot deze geestelijke werkelijkheid.

Biografie

De biografie van ieder mens is uniek. Hierin drukt zich de individuele geestkern uit die stamt uit de onzichtbare geestelijke werkelijkheid. Deze geestkern heeft een lichaam om in de fysieke wereld te leren scheppen. Onderdeel van dit leren zijn positieve en negatieve ervaringen. In de omgang met zijn ervaringen kan de mens de vrijheid beleven. Hoe ga ik om met mijn ervaringen en hoe geef ik ze een plek. Kunstzinnig werken is bij uitstek een mogelijkheid om met deze vraag om te gaan.

Lichaam, ziel en geest

Lichaam, ziel en geest werken voortdurend op elkaar in. Dit zijn dynamische processen met een specifiek verloop. Ziekte zou je kunnen beschrijven als een stagnatie of uit de hand lopen van deze dynamische processen. Naast een lichamelijke heeft ziekte ook altijd een psychische component. Gevoelens, gedachten en zingevingsvraagstukken worden door ziekte beïnvloed. Dit zie je terug in het kunstzinnige werk. Met de kunstzinnige oefeningen werken we in eerste instantie in op de ziel.

Helende krachten

De helende krachten stammen ook uit de onzichtbare geestelijke werkelijkheid. In de vorige eeuw hebben verschillende kunstenaars gezocht naar wegen om een bewustere toegang te krijgen tot deze wereld. Zij vonden raad bij Rudolf Steiner. Steiner was iemand die op veel verschillende vlakken concrete aanwijzingen gaf om deze wereld bewuster te leren inzetten in het leven. De artsen Rudolf Hauschka, Ita Wegman en Lianne Colot d’Herbois hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de kunstzinnige therapie. In Nederland zijn vooral de namen van de musicus Eva Mees en de arts Leen Mees verbonden met de kunstzinnige therapie.

Erfenis van de Academie de Wervel

Leen en Eva Mees hebben de verschillende aanwijzingen verder opgepakt en vanaf 1968 uitgewerkt in concrete kunstzinnige oefeningen met verschillende materialen en verhalen. Deze oefeningen zijn de basis voor Academie de Wervel geworden. Deze academie sloot in 2008 haar poorten. Kunstzinnig therapeut en docent bij Heliodore Marijke de Vries studeerde aan de Academie van 2000 - 2004. Wij vinden het belangrijk om deze kennis verder door te geven.