Wat doet een kunstzinnig therapeut?


Ieder mens is in staat om kunstzinnig te werken. Voorkennis of een vooropleiding is niet nodig. In de opleiding leer je te werken met allerlei materialen en technieken. Ook leer je hoe je deze op een laagdrempelige wijze aanbiedt.

Veiligheid en uitdaging

Een kunstzinnig therapeut begeleidt zijn cliënt met aanwijzingen over materiaalgebruik en de kunstzinnige opdracht. Hij creëert zowel fysiek als psychisch een veilige omgeving om in te kunnen werken. Daarbij stimuleert de therapeut de cliënt om een volgende stap op zijn of haar weg te zetten.

Het kunstzinnige werk ‘lezen’

De kunstzinnig therapeut kijkt naar het werk en de manier van werken van de cliënt. Die geven een therapeut veel informatie over de ongezonde en de gezond verlopende processen. Handen liegen niet. In elk kunstwerk druk je jezelf uit. De kunstzinnig therapeut ‘leest’ het werk en de werkwijze van een cliënt.

Observatiemethode

Welke dynamiek komt in het werk naar voren? Komen er ongezonde processen tot uiting? En waar is gezondheid zichtbaar in het werk? Daarvoor wordt de fenomenologische observatiemethode gebruikt. De therapeut is in staat om het geobserveerde op een vrije, uitnodigende manier over te brengen aan de cliënt.


Kunstzinnige therapeuten/ begeleiders en coaches:

  • werken in een één-op-één-setting met kinderen of volwassenen. Op basis van de cliënt vraag stelt de therapeut of coach een behandelplan op. Hij zet de therapeutische methoden en technieken in om genezing te bevorderen.
  • werken met groepen rond een bepaald thema. Deelnemers kunnen zien hoe verschillend anderen omgaan met het thema en daar van leren.
  • werken aan persoonlijke ontwikkeling in kunstzinnige werkplaatsen: ze brengen deelnemers in contact met hun eigen creatieve vermogen en stimuleren dat.